Ga je een kapperszaak overnemen? Let goed op deze 5 punten

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Heb je zelf al jarenlang een goedlopende kapperszaak? Dan wil je misschien uitbreiden naar een omliggende plaats. Dit kun je doen door een nieuwe vestiging te openen, maar ook door een bestaande kapperszaak over te nemen. Naast het bedrijf en het pand neem je ook de klanten en reputatie over, waardoor je niet helemaal vanaf 0 hoeft te beginnen. Lijkt dit je wel wat? Lees dan vooral verder, want wij hebben hier 5 punten op een rijtje gezet om op te letten bij de overname van een kapperszaak.

1. Klantenbestand

Als je een kapperszaak op het oog hebt om over te nemen, let je allereerst op het klantenbestand. Het is immers niet interessant om een bedrijf met weinig klanten over te nemen. Om hier een beeld van te krijgen, kun je het beste in gesprek gaan met de huidige eigenaar van de kapperszaak. Hij kan je ongetwijfeld het een en ander vertellen over de omvang van het klantenbestand en de loyaliteit van klanten. Twijfel je hieraan? Vraag dan eventueel naar gegevens, zodat je hier zelf een oordeel over kunt vellen.

2. Inventaris

Bij een bedrijfsovername wordt doorgaans ook de inventaris overgenomen. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien handig, want je hoeft zelf geen nieuwe meubels en apparaten te kopen. Toch is de inventaris niet altijd meer in goede staat. Reden genoeg om hier altijd een blik op te werpen voordat je een bod uitbrengt op een andere kapperszaak. Als je de hoofdprijs moet betalen terwijl bijna de volledige inventaris aan vervanging toe is, wordt een bedrijfsovername ineens een stuk minder interessant. Je maakt naderhand dan mogelijk nog veel extra kosten.

3. Concurrentie

Het is ook verstandig om naar de concurrentie te kijken voordat je een kapperszaak overneemt. Als de kapperszaak gevestigd is in een plaats waar meerdere kappers zitten, kan er sprake zijn van hevige concurrentie. Huidige klanten kunnen na de overname overstappen naar een andere kapper, waardoor je klanten verliest. Neem je de enige kapperszaak in een plaats over en heeft deze veel en loyale klanten? Dan is een bedrijfsovername een stuk interessanter, want er is geen sprake van concurrentie.

4. Locatie

Uiteraard speelt de locatie ook een belangrijke rol bij de overname van een kapperszaak. Het is namelijk niet bepaald interessant als de salon gevestigd is in een steegje waar amper iemand komt. De aanloop van nieuwe klanten is dan minimaal, want je loopt er niet makkelijk binnen. Dit is wel het geval als de kapperszaak in of vlak bij een drukke winkelstraat zit. Het pand is dan goed zichtbaar en dat zorgt ervoor dat mensen de kapperszaak sneller weten te vinden.

5. Financiering

Tot slot moet je rekening houden met de financiering. Een kapperszaak overnemen kost doorgaans veel geld, waardoor je dit mogelijk niet met eigen middelen kunt betalen. Onderzoek in dat geval eerst of je in aanmerking komt voor een zakelijke hypotheek voordat je een bod uitbrengt. Is dit het geval? Bereken dan ook of je de lasten hiervan kunt dragen. Houd hierbij niet alleen rekening met de aflossing, want je betaalt ook rente over een zakelijke lening. Ga niet zelf rekenen, maar richt je tot de website van een geldverstrekker. Hier vind je een handige tool waarmee je snel uitrekent wat je per maand betaalt als je een zakelijke financiering afsluit voor de overname van een kapperszaak.