Wat verdient een kapper?

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: nieuws

Of het nou is om de puntjes te laten bijknippen, je haar volledig af te knippen en te doneren, of om een nieuw kleurtje te kiezen voor in het nieuwe seizoen: bijna iedereen brengt eens in de zoveel maanden en bezoek aan de kapper om het haar te laten verzorgen, bij te laten knippen of te laten verven. Het is daarom een heel bekend beroep. Sommige kappers werken voor een kappersketen, met winkels door het hele land, anderen werken in een persoonlijke lokale salon, en anderen bezoeken cliënten thuis. Over het beroep kapper, de behandelingen en het salaris van een kapper vind je in onderstaande tekst meer informatie.

De functieomschrijving: wat doet een kapper?

Het beroep kapper is gericht op de verzorging van het haar van anderen. Dit kan bijvoorbeeld via het stijlen en wassen van haar, maar ook door het knippen of snijden hiervan. Daarnaast kun je bij een kapper je haar laten kleuren, highlights laten zetten of bijvoorbeeld een nieuwe coupe aanmeten in de vorm van extensions. Bij een kapper kun je een grote verscheidenheid van behandelingen ondergaan, zoals een kleine opfrisbeurt waarbij de puntjes worden geknipt, of een geheel nieuwe look.

Het beroep kapper is niet alleen een heel praktisch beroep met veel handwerk, maar vereist ook veel sociale vaardigheden. Kappers hebben namelijk heel veel contact met hun klanten, waardoor ze goed een gesprek moeten kunnen voeren en dit kunnen combineren met hun werk.

Hoeveel verdient een kapper

Opleiding tot kapper

Als je kapper wilt worden, moet je de kappersopleiding volgen op het niveau MBO 3. Deze opleiding is een combinatie van praktijklessen en theorie, waarna je aan de slag kun in een (eigen) salon. Als kapper heb je een groot aantal mogelijkheden waar je kunt gaan werken. De meeste kappers werken vanuit een salon, maar het is ook mogelijk om vanuit een ziekenhuis, universiteit, verzorgingstehuis of vanuit je eigen huis te gaan werken. Gedurende het werk als kapper zal je je wel moeten blijven bijscholen, om de nieuwste trends, methoden en technieken te leren en zo je klanten deze te kunnen bieden.

Om aan de opleiding tot kapper te beginnen zijn er een aantal competenties die je moet hebben om later een succesvol kapper te worden. Allereerst moet je klantgericht zijn en goed kunnen luisteren om goed met je klanten om te gaan. Daarnaast moet je creatief zijn en goed met je handen kunnen werken, zodat je de mooiste kapsels kunt creëren en ook mensen kunt adviseren over welke kapsels het beste bij hen zouden passen. Als laatste is het ook belangrijk om leergierig te zijn, omdat je door middel van bijscholing altijd op de hoogte moet zijn van de laatste trends in de branche.

Het salaris van een kapper

Het salaris van een kapper begint in de eerste jaren na opleiding rond de € 1400,- bruto. De kapper is dan vaak nog jong. Nadat een kapper meer werkervaring heeft opgedaan, kan dit in de loop van de tijd oplopen tot ongeveer € 2100,- bruto. Natuurlijk verschilt dit salaris per salon en specialisaties die je als kapper aanbiedt. Topkappers die erg beroemd zijn, bekende Nederlanders knippen of een rijke buurten knippen, kunnen natuurlijk veel meer verdienen.