Kniptechnieken: effileren, slicen, inknippen en choppen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: technieken

Knip je wel eens je eigen haar, maar liever nog het haar van andere mensen? Of dit nu het haar van je vriend of vriendin of van je kinderen is, het kan een leuke bezigheid zijn. Je bespaart bovendien een hoop geld door zelf te knippen. Hierbij kan je gebruik maken van verschillende kniptechnieken, als je deze een beetje beheerst wordt het knippen nog leuker en de resultaten nog mooier. Maar wat zijn nu veel gebruikte technieken die kappers tijdens het knippen toepassen? Als je naar de kapper gaat merk je dat deze op veel manieren kan knippen, hierbij gaat het onder andere om effileren, slicen en inknippen. Hoe werken deze verschillende technieken.

Effileren

Effileren doe je met een speciale effileerschaar. Deze schaar heeft aan beide zijden een getand blad. Effileren is een speciale techniek die gebruikt wordt om het haar uit te dunnen, je doet dit dus eigenlijk alleen bij mensen met wat dikker haar. Je kunt hierbij onderscheid maken in punt-effilatie, lengte-effilatie en diepte-effilatie. Vaak wordt deze techniek ook gebruikt door de kapper als hij bijna klaar is met knippen. Je krijgt hierdoor een effect met extra volume en een heel soepel vallende coupe.

Slicen

Bij het slicen snijd je met de schaar door het haar. Deze techniek is best lastig en vergt dus de nodige oefening. Bij het slicen wordt geen knipbeweging gemaakt, je glijdt hierbij met de schaar van boven naar beneden. Bij het slicen kun je heel vloeiend het haar inkorten. Dit kun je gebruiken bij het uitdunnen van het haar, maar ook als je een pony schuin wilt inkorten. Over het algemeen is een schaar voor het slicen scherper dan een gewone knip schaar.

Inknippen of choppen

Bij het inknippen knip je de lokken schuin in, in plaats van deze recht af te knippen. Hierdoor kun je meer volume creëren en krijgt het kapsel een speels effect. Je knipt de haarpunten in, door de schaar diagonaal in het haar te plaatsen. Kappers noemen het inknippen ook wel choppen. Als de klant een dikke haarbos heeft kun je sterk diagonaal inknippen. Bij een dun bosje knip je wat minder sterk diagonaal in, hierdoor knip je minder haren weg. Bij deze techniek moet je wel opletten dat de klant zijn of haar hoofd goed stil houdt en let er ook op dat je niet in je eigen vingers knipt.