Kleurspoeling of verven?

19/09/2018   |   30/04/2020   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: technieken

Je wilt graag je haar eens in een ander kleurtje. Er staat een nieuw seizoen voor de deur en dan is het altijd leuk om niet alleen je gaderobe te wisselen, maar ook je haarkleur. Maar nu kun je ervoor kiezen om je haar te kleuren met een kleurspoeling of ze te verven. Maakt dat eigenlijk verschil? Zit er verschil in resultaat, verschil in werkwijze en is het ene ook beter of slechter voor je haar dan het andere? Voor je kiest is het handig dat je weet wat de voor- en nadelen van beide keuzes zijn. 

Kleurspoeling

Als je ervoor kiest om je haar te kleuren, kun je gebruik maken van een kleurspoeling. Deze is milder voor het haar dan als je je haar verft. In haarverf zit namelijk waterstofperoxide en dat is slecht voor je haar. In kleurspoeling zit dit helemaal niet. Waterstofperoxide zorgt er wel voor dat de kleur langer in je haar blijft zitten. Als je je haar hebt gekleurd met behulp van kleurspoeling, dan vervaagt de kleur met iedere wasbeurt. Dit kan een voordeel zijn. Als je namelijk een twijfelt of de gekozen kleur wel goed bij je past dan gebruik je gewoon een kleurspoeling. Staat de kleur je niet aan, dan was je gewoon extra vaak je haar en de kleur is zo weer weg. Vind je het wel een mooie kleur? Goed zo, misschien dat je het de volgende keer durft te verven.

Haar verven

Je kunt natuurlijk ook je haar verven. Als je je haar verft is de kleur blijvend. Alleen omdat je haar groeit, groeit de verf er langzaam uit. Hierdoor krijg je uitgroei bovenop je hoofd, waar je eigen haarkleur er weer doorkomt. Je kunt dit af en toe bij laten werken. Als je wilt, kun je bij het verven wat gekleurde highlights door je haar doen, door het al bestaande kleurverschil valt de uitgroei minder veel op.

In haarverf zit waterstofperoxide, dit zorgt er enerzijds voor dat de kleur goed en mooi blijft zitten, maar anderzijds is dit ook weer slecht voor je haar. Door waterstofperoxide droogt je haar uit. Het is dus belangrijk dat je dan je haar extra goed verzorgt met conditioner en een haarmasker. Als je donker haar hebt en je wilt het graag blond, dan is verven de enige optie. Met een kleurspoeling krijg je het niet blond. Als je voor het eerst je haar gaat verven is het misschien verstandig eerst een allergie test te doen om te zien of je hoofdhuid tegen de verf kan.