De meest voorkomende gezondheidsklachten bij kappers

  |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Kappers zijn net als iedereen vatbaar voor beroepsspecifieke kwalen. Van het constant staan en bewegen tot de regelmatige blootstelling aan chemicaliën, de gezondheidsrisico's zijn divers en ook serieus. In dit artikel duiken we dieper in op de gezondheidsklachten die kappers het meest ervaren.

Fysieke uitdagingen: Spier- en gewrichtspijn

Het grootste deel van de dag staan en bewegen kan leiden tot spier- en gewrichtspijn. De meeste kappers kennen het wel: rugpijn, pijnlijke voeten of zelfs carpaletunnelsyndroom door het langdurig vasthouden van een schaar of föhn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om tussendoor te bewegen, goede schoenen te dragen en indien mogelijk, gebruik te maken van ergonomische hulpmiddelen.

Ademhalingsproblemen door chemicaliën

Kleuringen en permanentvloeistoffen bevatten chemicaliën die potentieel schadelijk kunnen zijn bij inademing. In sommige gevallen kunnen deze stoffen leiden tot irritatie van de luchtwegen of zelfs chronische aandoeningen zoals astma. Goede ventilatie in de salon is dus essentieel, evenals het dragen van geschikte beschermingsmiddelen zoals maskers.

Huidproblemen: Meer dan alleen kapperseczeem

Een van de meest voorkomende klachten is kapperseczeem. Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door frequent contact met water, zeep, haarcosmetica en desinfectiemiddelen. Het resulteert in droge, jeukende, en soms pijnlijke huid. Maar kapperseczeem is niet de enige huidaandoening waarmee kappers te maken kunnen krijgen. Regelmatige blootstelling aan bepaalde producten kan ook leiden tot andere vormen van dermatitis. Het dragen van beschermende handschoenen en het gebruik van huidvriendelijke producten kunnen deze problemen verminderen.

Psychische belasting: Stress en burn-out

Ja, het kappersberoep kan ook mentaal belastend zijn. Er is veel druk om constant klantvriendelijk te zijn, kwalitatief goed werk te leveren maar ook binnen een bepaalde tijd de afspraak af te ronden. Dit kan bijdragen aan stress en uiteindelijk een burn-out. Het is daarom cruciaal om een gezonde balans te vinden tussen werk en ontspanning.

Voorkomen is beter dan genezen

Voor een carrière die vaak draait om het welzijn van anderen, is het belangrijk dat kappers ook goed voor zichzelf zorgen. Of je nu strijdt tegen spierpijn of kapperseczeem, preventie en vroege interventie zijn belangrijk. Investeer in ergonomische apparatuur, zorg voor voldoende ventilatie en neem regelmatig een pauze om te ontspannen en stress te verminderen. Want gezond zijn betekent ook beter kunnen zorgen voor de klanten die bij jou in de stoel komen zitten.