Wat is een barber?

02/07/2019   |   02/07/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een bezoek aan de barber is weer helemaal terug van weggeweest. Waar er een aantal jaar geleden amper barbershops te vinden waren in Nederland, zijn ze nu in steeds meer steden te vinden. Bij een barber kan je baard geschoren en geknipt worden en kun je meerdere behandelingen ondergaan om een hele nieuwe look aan je haar of baard te geven. Maar dit is niet alles: een bezoek aan een barber is een hele ervaring, waar je kunt kletsen met andere mannen en een kop koffie of een biertje kunt drinken. Op de vragen wat een barber nou precies doet, wat het beroep inhoudt, en waar je mooie barbershops kunt bezoeken, vind je in onderstaand artikel het antwoord.

Het beroep barber: wat houdt het in?

Een barber is specialist in het scheren, knippen en verzorgen van baarden, snorren en haren. De benaming die vaak wordt gegeven, is de herenkapper, maar dit is geen goede benaming aangezien een barber niet echt een kapper is. Vroeger, rond de middeleeuwen, waren er overal barbers te vinden, maar een aantal jaar geleden war er bijna geen echter barbers meer in Nederland. Dit kwam omdat door de opkomst van het scheermesje en het scheerapparaat, mannen thuis ook gewoon hun baard konden verzorgen, waardoor een bezoek aan de barber niet meer nodig was.

Tegenwoordig zijn er echter weer een stuk meer barbershops te vinden, waar je je baard tot in de puntjes kunt laten verzorgen en in model kunt laten brengen. Een bezoek aan een barbershop is een gezellige ervaring, om met andere mannen te praten en wat te drinken.

Behandelingen bij een barber

Het beroep van een barber houdt dus vooral het verzorgen van de baard in, waarnaast deze ambacht ook nog wordt gecombineerd met knippen van het haar. Bij een barber kun je dus ook verschillende behandelingen ondergaan zoals het knippen van je haar, het verzorgen en knippen van je baard, het scheren van je baard, of combinaties van al deze behandelingen. Bij veel barbershops betaal je redelijk veel geld voor een behandeling, denk aan €40, omdat het een luxueuze ervaring is gecombineerd met een praatje en een drankje.

Barber

Barbershops in Nederland

Door heel Nederland zijn er weer vaker barbershops te vinden, maar voor de echte authentieke ervaring kun je een bezoekje brengen aan een van de onderstaande barbershops. Een van de meest bekende is gelegen in Rotterdam: Schorem. Schorem noemt zichzelf de enige vrouwvrije zone van Rotterdam, puur vanwege het feit dat ze hier van mening zijn dat je bij een barber de rust moet hebben om over mannenzaken te praten terwijl je kapsel en baard in model worden gebracht. In Tilburg vind je de Meesterbarbier, een barber met enorm goede recensies, waar het vakmanschap er vanaf spat. Bij Barbershop Pappas in Utrecht dompel je je helemaal onder in een vintage sfeer uit de jaren ’30. Het interieur, de houten meubels, sfeervolle foto’s en het authentieke gerei zorgen dat je helemaal wordt meegenomen in de sfeer waarin de barbershops hoogtij vierden. Naast deze bijzondere barbershops, kun je gelukkig door heel Nederland ook steeds vaker weer barbers vinden om een paar uurtjes te genieten en piekfijn de shop te verlaten.