Tips voor een duurzame kapsalon

14/08/2019   |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

In een gemiddelde kapsalon verbruikt men veel energie, diverse chemicaliën en een hoop water. Kortom, de meeste kapsalons zijn niet echt duurzaam te noemen. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer innovaties om milieuvriendelijker en energiezuiniger te werk te gaan en bovendien willen steeds meer mensen hun steentje bijdragen. Met behulp van de onderstaande tips kan ook jij je kapsalon verduurzamen.

Duurzame energie

Wil je een milieuvriendelijke salon en bijdragen aan beter milieu? Dan kun je je het beste eerst richten op het energieverbruik. Dit is namelijk een maandelijks terugkende (en veelal flinke) kostenpost. Een oude cv-ketel verbruikt (te)veel gas, terwijl een nieuwe cv-ketel veel zuiniger omgaat met energie. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je maandelijkse lasten. Je staat waarschijnlijk niet vaak bij je energieverbruik, terwijl je wel afvraagt wat een alarminstallatie kost als je je salon wilt beveiligen tegen dieven. Dat is best raar. Door niet te bezuinigen op energie ben je namelijk eigenlijk een dief van je eigen portemonnee.

Natuurlijke producten

Voor het verven en verzorgen van haar gebruik je misschien producten met chemicaliën. Tijdens het wassen komen chemicaliën in het water terecht. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer milieuvriendelijke alternatieven die niet alleen goed zijn voor de natuur, maar ook je klanten tevreden stellen. Laat je klanten kennis maken met deze producten en verkoop ze in je salon. Zo draag je je steentje bij.

Kappersspullen

Vermijd wegwerpartikelen

Bakjes om haarverf in te mengen, handschoenen en zelfs (plastic) drinkbekers worden vaak na één keer gebruiken weggegooid. Dat kost niet alleen veel geld, maar dat is ook nog eens slecht voor het milieu. Daarom doe je er goed aan om wegwerpartikelen zoveel mogelijk te vermijden. Koop handschoenen die uit te wassen zijn en investeer in kwalitatieve kwasten, borstels en mengbakjes die je langere tijd kunt gebruiken. Je hoeft ze dan minder vaak te vervangen, waardoor je op den duur tijd, maar vooral ook geld bespaart. Wil je toch gebruik maken van wegwerpartikelen? Kies dan voor milieuvriendelijke producten die gemakkelijk kunnen worden gerecycled.

Gebruik minder water

De laatste tip is om goed om te gaan met schoon water. Verminder je watergebruik door speciale waterbesparende kranen aan te schaffen. Deze kosten misschien iets meer in aanschaf, maar helpen je om te besparen op je vaste lasten. Je jaarlijkse waterkosten zullen dalen als je jouw kranen zuiniger gebruikt. Bovendien is het goed om je wasbakken regelmatig te controleren op lekkages. Zo voorkom je dat er ongezien water ontsnapt. Ook draait bij de meeste kapsalons de wasmachine meerdere keren per dag op volle toeren. Draai je was pas als je genoeg vuile was hebt om de trommel helemaal te vullen en maak bij voorkeur gebruik van een wasmachine met A+++ energielabel. Is het mooi weer en kun je de was buiten laten drogen? Hang de was dan aan een wasrek in plaats van gebruikt te maken van de droger.